Mikrosparing er en spareteknikk som innebærer å spare små beløp, som over tid utgjør et betydelig beløp. Hovedideén bak mikrosparing er at alle kan spare, uansett inntektsnivå, og at små sparebeløp blir store over tid og gi deg et solid økonomisk grunnlag. Ideén er ikke at du må spare store beløp sjeldent, men at alle monner drar.
Hvorfor starte med mikrosparing?
Å begynne med mikrosparing kan være en enkel og effektiv måte å få kontroll over økonomien på. Du kan starte med å spare så lite som en hundrelapp per måned, og gradvis øke beløpet etter hvert som du føler deg mer komfortabel. Du kan sette pengene inn på en sparekonto og dedikere denne kontoen til uforutsette utgifter. Har du et annet sparemål, som ferie, oppussing eller julegaver, kan du sette av penger til dette også.
Mikrosparing er spesielt nyttig for studenter og for de med liten eller ingen sparebuffer. Konseptet passer også for de som har en tendens til å bruke opp hele lønnen hver måned hvis de ikke setter av penger selv. Ved å spare regelmessig, lærer du å leve av mindre enn du tjener. Du bygger samtidig opp et sparebeløp som kan brukes hvis uforutsette utgifter skulle oppstå.
En annen fordel med mikrosparing er at det gjør det enklere å nå store økonomiske mål, som å betale ned gjeld eller spare opp til en større investering. Når du begynner å spare små beløp regelmessig, vil du gradvis se at sparepengene dine vokser over tid.
Hvordan komme i gang?
Det er også viktig å ha en fast sparingstaktikk for å sikre at du sparer regelmessig og holder deg på sporet for å nå dine økonomiske mål. Du kan enkelt komme i gang med mikrosparing ved å bruke en app eller et nettsted som støtter denne sparemåten. Disse appene lar deg automatisere spareprosessen, slik at du ikke trenger å tenke på å overføre penger til sparingen din hver måned. Eksempelvis kan du overføre et lite beløp ved lønningsdag. Du kan også overføre eksempelvis 20 kroner hver gang du drar kortet. Her setter kun fantasien grenser.
I tillegg til å spare regelmessig, er det viktig å være bevisst på hva du bruker pengene dine på. Prøv å redusere dine daglige utgifter ved å unngå unødvendige kjøp. Du bør også velg billigere alternativer der det er mulig. Alle monner drar!